background

Bedrijfsfotografie Waalwijk | CITO | Delubas

Boek 'Interactief voorlezen'

06 november 2015


Van Delubas, een educatieve uitgeverij uit Drunen, krijgen wij regelmatig foto-opdrachten. Het is altijd een verrassing wat ze graag op de foto willen hebben en soms een flinke uitdaging. Deze keer geen kind dat verbaast lippenstift op haar lippen aanbrengt of een kind met duikbril zoals op de kaft van de Plusboeken. Ze gingen deze keer een boek uitbrengen over interactief voorlezen in samenwerking met Cito voor pedagogische medewerkers.

Het boek wilden ze flink verrijken met foto's van kinderen van 0 tot 5. Deze foto's moesten op een school gemaakt worden en de jongere, nog niet schoolgaande kinderen, op een kinderdagverblijf. Zelf was ik (Hiske) nog niet bekend met het interactief voorlezen, maar ik merkte dat de juffen en leidsters wel wisten wat ze moesten doen. Zo werd er een tafeltje klaargezet met attributen over het verhaal waar kinderen naar konden kijken of mee konden spelen. Na het voorlezen van het boek was er ruimte voor vragen of om moeilijke begrippen uit te leggen. Maar ook werd na het voorlezen geknutseld in hetzelfde thema of spelletjes gedaan. Ik zag dat kinderen het prettig vonden om het over het boek te hebben. Sommige gingen nadat ze thuis een boterham hadden gegeten meteen door met het thema. Het ene kind vertelde graag nog even over het verhaal en zijn of haar bevindingen en de andere ging Mannetje Tak uit het verhaal naknutselen en zocht naar geschikte takken.

Voorlezen blijft niet alleen maar bij het voorlezen alleen. Bij baby's en dreumesen gaat het ook om het ontdekken van een boekje, de eerste stap naar lezen. Ons jongste model proefde het boekje Gonnie gaat varen, kneep in het boekje, lachte om de geluiden die de leidster maakte bij het voorlezen en was toen klaar voor zijn bedje

Nu ligt er een dik boek te pronken op ons bureau. Interactief voorlezen, propvol met foto's die ik gemaakt heb. Het uitgangspunt van Delubas en Cito was dat het een handzaam en prettig te lezen boek zou worden; nou dat is het! Geen lange taaie tekst maar korte duidelijke uitleg met aandachtspunten, idee├źn en vrolijke foto's om het geheel te versterken. Het boek is te bestellen op de site van Delubas. Ook is er een site waar er nog meer uitleg over te vinden is. Zo zijn er ook workshops over interactief lezen. Linkjes staan onder deze blog. Veel leesplezier ;-)


Boek 'Interactief voorlezen'Opgeslagen boek 'Interactief voorlezen'Opgeslagen boek 'Interactief voorlezen'Twee kinderen achter een laptop op het kinderdagverblijf.Kinderen spelen doktertje.Juf lees voor in de kring bij kleuters.Juf staat voor het digibord in de kleuterklas.Kind maakt een werkje in de klas.Juf helpt kleuter in de klas.Twee kleuters praten in de kring.Juf leest samen met twee kinderen een boek.Twee kinderen lezen een prentenboek samenBedrijfsfotografie Waalwijk |  CITO |  DelubasJuf leest met 3 kinderen op de grond.Peuterleidster leest een boek voor op de bank,Leidster doet voorbereidend werk in de groep. KDV leidster leest voor een baby.Bedrijfsfotografie Waalwijk |  CITO |  DelubasBedrijfsfotografie Waalwijk |  CITO |  DelubasLeidster leest samen met een peuter een boek aan tafel.Leidster met twee peuters bekijken groente in de klas.
191

Boek 'Interactief voorlezen''s adresjes

Opdrachtgever:
Delubas uit Drunen
Opdrachtgever:
Cito
Meer informatie over het boek:
Interactief voorlezen